Per Aspera Ad Astra
Böcker och Musik
Home
Hälsningar...
Vem är jag..?
Mina tankar om...
Funderingar/Kåserier
Böcker och Musik
Lycka
Mina dikter
Dikter jag fått
Klokt och Roligt
Favoriter och Webringar
Fanlisting
Kontakta mig
En stor glädje i mitt liv är böcker och musik. Här tänkte jag berätta lite om mina favoriter och om vad som läses och spelas för tillfället. Allt efter humör och faser i livet så skiftar såklart även författare, kompositörer och artister.
 
 
Böcker
 
Jag läser lika gärna romaner som dokumentärer. Om boken har någon slags verklighetsanknytning så ger det en extra krydda i inlevelse, enligt min mening. Några favoritförfattare är: Catherine Cookson, Barbara Wood, Barbara Bickmore, Elizabeth Grayson, Saga Borg, Johanne Hildebrandt. Självklart finns även Harry Potter (JK Rowling) och trilogin Sagan om Ringen (JRR Tolkien) med bland de absoluta favoriterna.
 
Av någon anledning så har det blivit så att de böcker jag lever mig bäst in i handlar om starka, ensamma kvinnor.. där handlingen utspelar sig antingen i nutid eller kring förra sekelskiftet.
 

Rekommenderar bland annat...

"Påven Johanna" av Donna Woolfolk Cross. En alldeles fantastisk bok som höll mig fången från första till sista sidan. Rekommenderas mycket varmt.
 
"Hur man närmar sig ett träd" av Eva Dahlgren. Tycker mycket om hennes språk och är positivt överraskad av hennes humor, värme och öppenhet om sitt liv..
 
"Ya-Ya Flickornas väg till Fullkomlighet" av Rebecca Wells. Den andra boken om Ya-Ya Flickorna skänkte mig minst lika mycket läsglädje som den första ("Ya-Ya Flickornas Gudomliga Hemligheter"). En riktig feel-good-bok som inspirerar mitt sätt att tänka mer positivt.
 
och boken nedan ligger alltid i närheten någonstans.. att hämta inspiration ur..
 
"Rensa i röran" av Karen Kingston. Ännu en bok om Feng Shui, men denna gång med en koppling mellan det materiella och det mentala. Alltså.. hur röran i skåp, lådor, förråd, på jobbet.. överallt, har en koppling till hur vi mår. Det vill säga - att rensa i röran rent fysiskt hjälper samtidigt till att rensa bort det vi inte längre behöver älta och må dåligt av i själen. Det finns en klok och logisk koppling där. En mycket bra bok som varmt rekommenderas.
 
"Det finns ett särskilt ställe i helvetet för kvinnor som inte hjälper varandra" av Liza Marklund och Lotta Snickare. Otroligt bra och klok bok full med aha-upplevelser och enkla sanningar. En bok som varendaste en borde läsa.
 
Just nu läser jag...
 
"Igår, idag, imorgon" av Barbara och Stephanie Keating. En riktigt mastig roman på dryga 600 sidor. Om vänskapen mellan tre flickor som växer upp under helt olika villkor i kolonialismens Kenya på 50- och 60-talet. Hur lyckas de bevara sitt systerskap när både synliga och osynliga världar håller dem isär.. Mycket bra..
 
 
Musik
 
Jag anser mig vara allätare när det gäller musik. Det är naturligtvis inte helt sant. Jag lyssnar inte på all musik, långt därifrån. Om jag säger att jag har väldigt bred musiksmak så ligger det nog närmare sanningen. Ur den svenska musikhistorien hittar jag naturligtvis Evert Taube. Jag älskar hans musik och sjunger gärna med (men helst så ingen hör). Här finns också många fina visor av diverse kompositörer som spelar an på strängar inuti mig. Jag lyssnar lika gärna på musik från 50 till 90-talet som dagens musik.. både svenskt och utländskt. Pop,  rock och metal är väl det som hörs mest.. men här finns också lite storbandsjazz, instrumental musik, country, opera, klassiskt, musikal och disco. Även om just dessa senare kategorier hörs väldigt sällan så finns även där sanna pärlor.
 
Sinnet känns ibland stressat och en smula nedstämt. Då brukar musiken tystna hos mig. Jag orkar liksom inte riktigt med känslorna som musiken alltid ger mig. Då jag kör bil njuter jag dock av radions "skvalmusik", men hemma brukar jag i dessa perioder helst välja tystnaden. Jag brukar då ha fullt upp med min inre dialog.
 
 
Jag lyssnar mer än gärna på...
 
Något jag njuter av att lyssna till är änglarnas röst på jorden: Josh Groban. Himmel så vackert och så berörande. Jag vann biljetter till hans utsålda konsert på Cirkus i Stockholm den 12 december 2004. Tog med mig dottern dit och vi var båda lika hänförda och betagna när vi åkte därifrån. En sådan fantastisk röst, underbar människa och extraordinär musiker. Han släppt sitt tredje album "Awake" (nov 2006).. och den är minst lika fantastisk som de två föregående.. "Josh Groban" och "Closer".
Besök gärna hans hemsida: http://www.joshgroban.com
 
Darin är inte lika het här hemma som han en gång var, men han är ännu Darin - the one and only. Det var Sanna som började.. men jag hakade ganska snabbt på. Grabben är ju riktigt bra..! Jag gillar musiken och jag gillar honom. Han har en härlig utstrålning och han visar respekt, han talar varmt om sin familj, han är artig och vänlig.. en riktig svärmorsdröm.. ;-) Vi har sett honom uppträda 4-5 gånger och varit på ett antal skivsigneringar. Sanna blir riktigt glad av hans musik.. och då blir jag också glad. Hösten 2006 släpptes hans första dvd (där Sanna är med - filmad på konserten i Gävle i mars 2006) och hans tredje album. De var båda helt suveräna. I december 2008 släpps hans fjärde album "Flashback". Han har en trevlig och innehållsrik hemsida: http://www.darin.nu
 
Rock.. allt från Nightwish, Within Temptation, Evanescence, Timo Rautiainen, Bon Jovi till Green Day, Simple Plan, U2, Bruce Springsteen, Sebastian, Rob Zombie, Rammstein, Tokio Hotel, Daughtry, Hinder, Coldplay, Takida. Rock i de flesta former spelas flitigt och gärna här hos oss. Musik att njuta av.
 
Nostalgi.. jag kan ju inte skriva om musik utan att nämna dem som var så viktiga i mitt liv under större delen av uppväxten. De lever kvar ännu... ABBA. Deras musik fungerar än, den gör mig riktigt glad och de framkallar oftast fina minnen. Jag lyssnar också gärna till Queen, Elton John, Cher, Nazareth, Def Leppard, Sweet, Gary Moore, Modern Talking, Eurythmics, DrHook, Boney M och så vidare.
 
I övrigt så lyssnar jag gärna också till Patrik Isaksson, Uno Svenningsson, Eva Dahlgren, Enya, Marion Raven, Marie Fredriksson, Roxette, Roger Pontare, Andreas Johnson, Juanes, Per Gessle, Lordi, Hoobastank, Keane, Gwen Stefani, Arash, Pink, Savage Garden, Blackmore's Night, Tracy Chapman, Mikael Wiehe... med flera.
 
Skivor som jag vill nämna lite extra.. är filmmusiken till "The Lord of The Rings".. komponerad av den mäktiga Howard Shore. Mycket, mycket vacker och stämningsfull musik.. och då man blundar så befinner man sig nästan i Midgård. Låten "In to the West", från det tredje albumet "The Return of The King", som sjungs av Annie Lennox är något av det vackraste och mest gripande jag någonsin hört i musikväg. Lyssna på dem om ni kan... snälla. Tre filmer - tre skivor.
 
Så.. utan musik varken kan eller vill jag leva. Den har varit, och är fortfarande, central i mitt liv. Den gör mig glad och den hjälper mig att tänka och bearbeta det som är tungt och svårt. Jag påverkas alltid starkt av musik.. både i glädje och i sorg.
 

joshdarinabba.jpg